Iedere ouder kent het probleem wel: opstandige opgroeiende pubers. Of misschien ben jij die zogenaamde losgeslagen puber wel en heb je juist het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd. Deze en vele andere problemen komen in allerlei gezinnen voor. Wanneer “thuis” niet meer het veilige, vertrouwde gevoel geeft en het onleefbaar lijkt te zijn, is gezinstherapie een zinvolle oplossing.

Wat is gezinstherapie?

Gezinstherapie is een vorm van probleemoplossing waarin de gezinsleden samen in therapie gaan. Tijdens de sessies wordt het probleem centraal gesteld en gaat het om jou en je gezin tegenover het probleem. Samen kijken we naar de grootste obstakels en leer je op een andere manier naar het probleem te kijken.

Door de therapie erken je het probleem, leer je er beter mee om te gaan en krijg je de handvatten om het in de toekomst te voorkomen.

Voor wie is gezinstherapie?

Is iemand uit het gezin verslaafd? Heb je stikkende ruzie met (één van) je ouders? Of begrijp je niet waarom je kind vastgelijmd lijkt te zitten aan die telefoon die zoveel frustraties lijkt te veroorzaken?

Gezinstherapie is mogelijk voor alle soort gezinnen. Voor alleenstaande ouders, of als je niet goed kunt communiceren met een autistisch familielid. Maar ook als één van de gezinsleden een psychisch probleem heeft zoals een verslaving, een eetstoornis of suïcidaliteit.

Deze therapie biedt uitkomst bij tal van stressvolle ontwikkelingen en frustrerende gebeurtenissen binnen het gezin

Hoe verloopt de gezinstherapie?

De therapie volg je samen met alle gezinsleden. De lasten kunnen immers ook effect hebben op de anderen uit het gezin. Daarom zijn ook zij belangrijk voor de therapie en worden zij uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

Er wordt voornamelijk gekeken naar de manier van interactie tussen de gezinsleden: hoe er gecommuniceerd wordt met en naar elkaar. Zo kan de basis terug worden gelegd naar een gevoel van verbinding binnen het gezin.

We beginnen met een kennismakingsgesprek. Vervolgens zijn er gemiddeld 20 sessies nodig. De hoeveelheid is afhankelijk van de problematiek en de voortgang. Elke sessie duurt 60 minuten en de tijd tussen elke sessie varieert van 1 tot 3 weken. De therapie zal bij mij in de praktijk in Veldhoven plaatsvinden. Behandeling bij u thuis is ook bespreekbaar.

Er kan ook een opdracht worden meegegeven om te oefenen met bepaalde zaken in de thuissituatie. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van de behandeling. Het succes van de therapie is afhankelijk van de mate waarin het huiswerk serieus wordt gedaan.

Neem contact op

Denkt u gebaat te zijn bij gezinstherapie en bent u op zoek naar een ervaren therapeut in de omgeving Veldhoven en Eindhoven? Dan bent u bij Saliance op de juiste plek. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of aanvullende vragen te stellen.